asasasas

Mana autoskolas pieredze

Beidzot arī es esmu pievienojusies to cilvēku pulciņam, kuru kabatā ir autovadītāja apliecība. Pirms pieņēmu lēmumu uz kuru no autoskolām doties, veicu izpēti internetā – lasīju atsauksmes par dažādām autoskolām un arī braukšanas instruktoriem. Gala rezultātā izvēlējos autoskolu „Rāte” (Ventspilī) un jāsaka, ka savu izvēli nenožēloju, jo aptuveni trīs mēnešu laikā ieguvu autovadītāja tiesības.

Autoskola „Rāte” ir maza autoskola, bet cik sapratu, tad autovadītāju tiesību gribētāju tur netrūkst. Teorijas apmācības ilga aptuveni 2 mēnešus un lekcijas notika 2 reizes nedēļā no plkst. 17:00 līdz 20:00. Teorijas apmācībai autoskola „Rāte” izmanto ne tikai Ceļu satiksmes noteikumu grāmatas, bet arī internetā pieejamos bezmaksas apmācības resursus – autoskolas Gross izstrādātos teorijas apmācības testus tiešsaistē pa konkrētām tēmām. Autoskola „Rāte” piedāvā arī iespēju iznomāt Ceļu satiksmes noteikumu grāmatas uz apmācības periodu. Runājot par teorijas apmācību kvalitāti, pasniedzējs bija zinošs un vienmēr laipni un profesionāli izskaidroja neskaidros jautājumus arī pēc lekcijām, ja tas bija nepieciešams. Teorijas apmācība notika pa noteiktām tēmām un noslēdzot noteiktu tēmu grupu bija jāliek ieskaite, kur pieļaujamais kļūdu skaits bija viena kļūda, tādejādi palielinot iespēju nolikt teorijas eksāmenu CSDD ar pirmo reizi un iegūstot lielāku pārliecību, ka kursants ir pilnvērtīgāk apguvis teoriju. Pabeidzot visu teorijas apmācības kursu un noliekot visas nepieciešamās ieskaites, autoskolā ir jāliek gala eksāmens pa visām tēmām, ko veic arī tiešsaistē CSDD mājas lapā un ja esi visu veiksmīgi nokārtojis, tad tiec pierakstīts uz CSDD teorijas eksāmenu. CSDD teorijas eksāmenu nokārtoju ar pirmo reizi un ar vienu muļķīgu kļūdu, tagad tik atlika braukšanas eksāmena kārtošana.

Kā savu braukšanas instruktoru izvēlējos Ēriku Kostrovu un tā kā sāku galīgi no nulles, tad par Ērika mācīšanas stilu varu teikt visu to labāko. Pa rokām nav sitis (esmu lasījusi forumos, ka citi pasniedzēji tā mēdz darīt), bļāvis uz mani arī nav un stūri bez vajadzīgas nav ķēris, tikai šad un tad nedaudz pielabojis manu braukšanas trajektoriju. Ja ir kādas kļūdas bijušas, tad visu mierīgi izstāsta un arī norāda kā būtu pareizi jāizbrauc vai kas bija savādāk jādara. Braukšanas maršruti ir dažādi un viena braukšanas apmācība ilgst 60 minūtes. Tā kā strādāju, tad man bija svarīgi, ka varu pierakstīties uz braukšanas apmācībām arī pēc plkst. 17:00 un sestdienās. Sāku mācīties braukt jau pēc divām teorijas apmācības lekcijām un lēnām papildinoties manām teorētiskajām zināšanām arī uzlabojās manas braukšanas prasmes. Kamēr vēl apguvu teoriju, tikmēr braukšanas nodarbības man bija 2 reizes nedēļā, bet noliekot CSDD teorijas eksāmenu bija vairāk laika braukšanas nodarbībām. Manuprāt, galvenais mācību procesā ir braukt ar auto pēc iespējas vairāk, jo tad daudzas lietas, piemēram, ātruma pārslēgšana, pagriezienu parādīšana utt. kļūst automātiskas, pašsaprotamas un tad šīm lietām tiek veltīts mazāk laika un ir iespēja vairāk koncentrēties uz ceļu un ceļa zīmēm. Jāsaka, ka Ēriks ir prasīgs pasniedzējs un savus kursantus uz CSDD braukšanas eksāmenu nelaiž, kamēr nav ieguvis pārliecību, ka tavas braukšanas iemaņas un stils ir pietiekami augstā līmenī, lai CSDD braukšanas eksāmenu varētu nolikt ar pirmo reizi un arī pēc tam pastāvīgi, neapdraudot citus braucējus, varētu stūrēt automašīnu pa ielām un ceļiem.

Pierakstoties uz braukšanas eksāmenu ir iespēja pierakstīties arī uz izmēģinājuma braucienu, ko arī izmantoju. Izmēģinājuma brauciens man bija tieši pirms eksāmena, līdz ar to man bija iespēja gan uzzināt kā notiek braukšanas eksāmena pieņemšana, gan iespēja pierast pie eksāmena auto un vēl vienu reizi izbraukt figūras. Braukšanas eksāmenu noliktu ar pirmo reizi. Kopumā autovadītāja tiesības ieguvu aptuveni 3 mēnešu laikā un tā kā mācījos braukt no nulles, tad braukšanas man bija vairāk kā minimāli noteiktās 14 reizes. Rēķinot autovadītāja tiesību iegūšanas izmaksas, tad aptuveni sanāca vairāk kā 300 Ls, no kuriem aptuveni 100 Ls bija par teorijas apmācībām, t.sk. pirmās medicīniskās palīdzības kurss – 20 Ls, medicīniskā izziņa (15 Ls), braukšanas mācību atļauja (4.37 Ls) un CSDD teorijas eksāmens (8.95 Ls); pārējā nauda par braukšanas apmācībām (1 braukšanas reize bija 8 Ls/h) un CSDD braukšanas eksāmenu (braukšanas eksāmens – 21.23 Ls, izmēģinājuma eksāmens – 16.96 Ls un autovadītāja tiesības – 15.60 Ls).

4 thoughts on “Mana autoskolas pieredze”

  1. Domāju, ka pirms kur dodas studēt svarīgi ir noskaidrot visu, ko vien var par autoskolu un tās instruktoriem. Tam lieti noder soc.konti un web publicētās atsauksmes… Jābūt apzinīgiem, ne tikai izvēlīgiem.

Comments are closed.