asasasas

Vienreizējā, super garšīgā – medus kūka

Medus kūka

Sastāvdaļas:

2 olas;
2 ēd. karotes medus;
1 glāze cukurs;
1 tējkarote dzeramās sodas;
3 glāzes miltu un milti pie kārtu izveides;
2 bundžas vārīta iebiezinātā piena;
1 paciņa sviesta;
cepamais papīrs.

Katliņā ieber 1 glāzi cukura, piesit 2 olas un pievieno 2 ēd. karotes medus. Visu karsē uz vidējas uguns un visu laiku maisa, līdz izkūst cukurs. Kad cukurs ir izkusis, pievieno 1 tējkaroti dzeramās sodas, kārtīgi visu samaisa un noņem no uguns. Pēc tam nepārtraukti iegūto masu maisot, pievieno 3 glāzes miltu un maisa līdz iegūst vienmērīgu masu, kad tas izdarīts, tad var ķerties klāt pie kūkas kārtu izveides un cepšanas. Medus kūka
Uz galda uzber pietiekami daudz miltu un uz tiem uzliek izveidoto mīklu, ja miltu būs par maz, tad mīkla pielips pie galda, mīklas ruļļa vai pirkstiem. Mīklu apviļā miltos un izstiepj gareniski, tad sadala 8-10 vienādās daļās. Medus kūka
Katru mīklas daļu uz cepamā papīra izveltnē cik vien plāni iespējams (neaizmirstam par miltiem). Medus kūka
Kad mīkla ir izveltnēta, pieturam to ar plaukstu, griežam otrādi un nobirdinam liekos miltus. Medus kūka

Tad liekam cepeškrāsnī cepties 200 grādu temperatūrā 2-3 min., kamēr kūkas kārta ir zeltaini brūna. Pirms ņem nost kūkas kārtu no cepamā papīra, ļauj tai kādu laiku atdzist, tad tā vieglāk nāk nost.

Lai pagatavotu krēmu ir jāsakuļ sviests, kuru pirms tam ar koka karoti izspaida, atdalot sūkalas, kas izveidojas, ja sviesta sastāvā ir salīdzinoši daudz augu tauku, un vārīto iebiezināto pienu līdz krēma masa ir viendabīga.

Kūku veido no kārtām, kurām pa vidu smērē krēmu. Šī kūka vislabāk garšo bērniem un visiem citiem, kuriem garšo vārīts iebiezinātais piens.

Labu apetīti!

26 thoughts on “Vienreizējā, super garšīgā – medus kūka”

  1. hmm.. kā pareizi novārīt iebiezināto pienu? cik saprotu, burkas jāliek ūdenī vārīt? cik ilgi?

  2. Pati neesmu mēģinājusi vārīt mājas iebiezināto pienu, bet izpētot pieejamo informāciju iebiezinātais piens ar cukuru ir jāvāra uz lēnas uguns ūdens peldē aptuveni kādas 2-3 stundas. Un ir jāseko līdzi, lai ūdens visu laiku nosegtu bundžiņu, jo savādāk, kā raksta, bundžiņa var uzsprāgt un viss tās saturs atrasties uz griestiem vai kur citur gatavošnas tuvumā. Veiksmi gatavošanā!

  3. Sveika, Ieva! Jā, šajā receptē mīklai sviests nav nepieciešams, tāpēc arī pašas kārtas sākumā sanāk cietas, bet vēlāk, kad krēms ir ievilcies, tās kļūst mīkstas un sulīgas.

  4. Izmēģināju mājās, ļoti garšīga sanāca! Paldies par recepti! :)

  5. var nopirkt jau gatavu vārītu iebiezināto pienu. Markas ir dažādas- vajag tikai uz bundžas izlasīt.

  6. Vai kūkas krēms smērējas viegli (nav ķēpīgs)? Pēc šīs receptes kūka sanāk kā šajā foto?

  7. Sveika, Tīna!
    Krēms ir samērā biezs, bet ne tik biezs, lai būtu grūti smērēt. Par cik kārtas pēc izcepšanas ir cietas un kraukšķīgas (ja viss izcepts pareizi), krēmu ir viegli smērēt (ne tā kā cietu sviestu uz svaigas baltmaizes).
    Pēcāk krēms ievelkas un kūka kļūst mīksta.
    Vajadzētu sanākt tieši tā kā foto :)

  8. Jāni, paldies par atbildi! :)
    Cik saprotu, tad tas ir tas pats iebiezinātais piens, ar ko pilda riekstiņus. Ja jā, tad viņš jau tāds ķēpīgs. Tāpēc jautāju, vai būs viegli smērēt. Cik kārtas sanāks, taisot precīzi pēc receptes? Taisīt labāk tieši uz to dienu, kad paredzēts vai labāk dienu iepriekš, lai savelkas labāk? Un vēl viens jautājums – tiem,kas ir taisījuši pēc šīs receptes, taisat apaļu vai tādu, kā kārtas izrullētas un izceptas? Liels paldies jau iepriekš! :)

  9. Jā, tas pats iebiezinātais piens vien ir, tikai mēs to padaram maigāku pievienojot sviestu.
    Kārtas sanāk apmēram 8 līdz 10.
    Jātaisa noteikti dienu iepriekš, tad kūka būs mīksta, krēmīga un aromātiska.
    Kad rullēsi mīklu, redzēsi, ka kārtas sanāks dažādas formas, vienkāši atstāj tādas, kā ir. Pēcāk, kad kārtas būs saliktas kopā un vismaz pāris stundas ievilkušās, varēsi apgriezt maliņas pēc sirds patikas. Tādejādi kūka iegūs jauku formu + pavārs un pārējie mājnieki varēs panašķēties ar gardajiem atgriezumiem pirms svinībām ;)

  10. Tad atliek vien cerēt, ka viss izdosies! Ceturtdien cepšu, pēc tam padalīšos ar info kā būs gājis. :)

  11. kūka izdevās garšīga, tikai ne tāda, kā biju iedomājusies. laikam dzeramo sodu pieliku mazliet vairāk, bet kārtas pēc krēma nepalika mīkstas un krēms varētu būt vairāk iesūcies. Bet kopumā, ir vērts izmēģināt! :) Mana kūka garšo pēc skudrupūžņa kūkas.

  12. Jāsaka, ka šī arī nav no vienkāršākajām un ātrākajām kūkām, tāpēc nevajag skumt, ja pirmajā reizē neizdodas tieši tā, kā iecerēts ;) Mums prieks, ka izmēģināji!

  13. nu heisaa visiem kas ir atradusi so super biber labo recepti un protams pats lielaakais Paldies Mandariinam par to ka ir ielikusi so gardumu visiem pieejamaa vietaa un ljoti saprotamaa valodaa uzrakstiits-njam-njam
    hm……..bet saaksu ar to ka sitas nava tas ciks-riks un gatavs variants!gavenais nekrist panikaa, ja miikla neizskataas taada kaada ir uz bildes. kaa piemeeram man taa bija drupacaina…..hahaha, so, bet es te pakonsulteejos nepavisam ar labu pavaaru, bet toposo labo pavaaru un vinja sak pielic vairaak kaut ko skidru-hm, pirmaa briidii nesaprasana nezuud, ko un kaadu skidrumu, bet tad naaca apgaismiiba un tika pielikts veel medus silts ar veel vienu olu(ceru ka nebuus ciets beigaas) un tad miikla saaka izskatiities peec miiklas-hahaha, bet tas jau veel nekas, aprobezojaties ar pacietiibu jo saakas rulleesanas darbi(bet ar rulleesanu var saprast dazaadi), bet es tomeer par taam plaaksnes-hiperplaanajaam ruleesanaam, vot tas ir pacietiibas pilns darbs. kapeec?! tapeec ka ja nebuus pietiekami daudz miltu tad tas rulleejamais miiklu klucis var buut visur citur, tikai ne plaanas plaaksnes uz cepemaa puulvera. man ar taa bija, pat likaas ka nevareesu vispaar izrulleet, bet
    Mandariins teica-MILTUS NEAIZMIRSTI-hahahaha, jaa tie milti ir laba lieta-hahahaha….pats patiikamaakais visaa sajaa bija hiperaatraa plaaksnju cepsana un to apsmeereesana ar gardaako masu uz pasaules-mmmm-njam-njam, likaas ka kuukai nekas nepaliks, jo likaas ka apeediisu taapat vien, tapeec varu ieteikt taisiit pildaamo masu nedaudz vairaak, baigi gardaa.
    hm, vot taa….pirmo reizi taisu sito kuuku, veel pat nava nogarsota, jo atdzeseejas ledusskapii, ieliku lai atslaabst nedaudz un lai sadraudzeejas taas superlabaas sastaavdaljas kopaa…..
    bet varu pateikt jau tagad, nekaa nava labaaka par so….
    Paldies Mandariinam un Jancim kaa reportieram-Juus esat labaakie un es Jums to jau esmu teikusi-malaci
    bucas, miilu Juus

  14. labriit!

    a kapec kuuka ir cieta?hahahaha
    laikam leduskapii nevajadzeeja likt!!!
    bet tik un taa, kapeec cieta?

  15. Viens no variantiem varētu būt tāds, ka kūku tiešām sākumā nevajadzēja likt leduskapī atdzesēties, jo tā kā pildījumā sastāvā ir sviests, tad iespējams, ka leduskapī tas sastinga un tādejādi kūkas mīklas plāksnes nepaspēja sasūkties ar pildījumu. Es vismaz kūku pēc uztaisīšanas neesmu likusi leduskapī. :)
    Otrs variants varētu būt tāds, spriežot pēc iepriekšējā komentāra par kūkas gatavošanas gaitu, īpaši to procesa daļu, kas skar našķēšanos ar pildījumu, ka pildījums starp plāknēm ir bijis pa maz, jo receptē minētais pildījuma sastāvdaļu daudzums ir tieši tik daudz cik ir vajadzīgs, neiekļaujot našķēšanās iespēju. :)
    Kā vēl viens iemesls iespējams ir tā papildus ola, kas tika pielikta klāt. :)
    Gatavojot šo kūku noteikti miltus nevajag žēlot, jo milti ir tieši tie, kas atvieglo mīklas izrullēšanas procesu un nekas nekur nepielīp. :)
    Mums ir prieks, ka kūka sagādā arī citiem patīkamus un saldus mirkļus! :D Noteikti izmēģini vēlreiz šo kūku uztaisīt, pat ļoti iespējams, ka nākamā būs daudzas reizes gardāka par pirmo mēģinājumu. :D

  16. jaa, jaa, tie pirmie zaki vienmeer tie sliikstosaakie, naakamaa reize buus taa labaakaa!
    hm, jaa laikam jau taa ir ar taam olaam un sviestu!!!!! bet nezskatoties uz olaam un sviestu, kuuka ir garda!!!!
    jaa, taapeec visiem citiem naskotaajiem iesaku taisiit masu -pildaamo vairaak jo nevar nepanaskoties ar to-nu taada garda lieta…..rrrrr………
    taakaa cepam kuukas un izbaudam mirkljus

  17. a vispaar pat nepateicu galveno-kuuka ir vienreizeeja-vot taa
    njam-njam-njam

  18. tomēr labāk ir nevis rullēt mīklu, bet uzsmērēt uz cepamā papīra ripuļiem, pati šodien izmēģināju, super…

  19. Ļoti garda kūka.TIk vienīgi tā rullēšana,ķēpīga.Ja izdodas to torti cept un sasmērēt kārtas divas dienas iepriekš ,tad ir vienkārši dievīgs rezultāts.Liels paldies par lielisko recepti!

  20. Superīga kūka sanāca, izcepu meitai uz 1 gada jubileju un izdekorējām ar ķiršiem. Visiem ļoti garšoja un atsauca atmiņa bērnību..!!!

  21. medus kukai obligati jabut 100g sviests bistkitam ir vajadzigs treknums

Comments are closed.