asasasas

Lepnums un aizspriedumi

Pašreiz manā grāmatu redzes lokā ir Džeinas Ostinas (Jane Austen) romāni un pirmā no grāmatām ar ko iesāku bija “Lepnums un aizspriedumi” (“Pride & Prejudice”).
Grāmatas notikumi risinās 18. gs. Anglijā ap Benetu ģimeni, kur aug piecas meitas, kuru raksturi un uzskati ir visnotaļ atšķirīgi. Viņu mātes galvenais dzīves mērķis ir veiksmīgi izprecināt meitas un šāda izdevība rodas brīdī, kad kaimiņu muižu ir iegādājies visnotaļ turīgs vecpuisis – misters Binglijs. Tomēr misters Binglijs nav vienīgais iekārojamais vecpuisis par kura ierašanos tiek runāts. Mistera Binglija labākais draugs un padomdevējs misters Dārsijs ienākumu un pārticības ziņā ir pārāks, tomēr jau pēc pirmās tikšanās reizes misters Dārsijs vietējās sabiedrības acīs tiek novērtēts kā pārāk lepns un iedomīgs vīrietis un tāpēc visas cerības tiek liktas uz Benetu ģimenes vecākās meitas Džeinas un mistera Binglija veiksmīgu savienību. Džeina pēc savas būtības ir klusa un kautrīga un viņas uzticības persona un padomdevēja ir viņas jaunākā māsa Elizabete, kas ir apvelīta ar asu prātu un drosmi izteikt un agrumentēt savu viedokli. Mistera Dārsija un Elizabetes redzējums par viņiem tuvu cilvēku sasvstarpēju pieķeršanos ir atšķirīgs un neskatoties uz to, ka starp Džeinu un misteru Bingliju jau ir izveidojusies jūtu ķīmija, viņi tiek šķirti pēc mistera Dārsija ieteikuma, ko Elizabete savukārt nevēlas pieņemt un ir gatava uzsākt “cīņu” par māsas laimi. Gan Elizabete, gan misters Dārsijs nav augstās domās viens par otru, tomēr domas un jūtas mainās laika gaitā un dažādu apstākļu ietekmē.
Grāmata ir noteikti izlasīšanas vērta un Džeina Ostina lieliski spēj uzburt mums saprotamā, tomēr savdabīgā valodā 18. gs. Anglijas smalko aprindu dzīvi un tā laikmeta norāles normas.
Tiem, kam grāmatu lasīšana nesagādā lielu prieku, bet tomēr ir vēlme iepazīt šīs grātmatas varoņus un redzēt notikumu attīstību, ieteiktu noskatīties 1995. gada BBC uzņemto sešu sēriju televīzijas filmu ar tādu pašu nosaukumu kā grāmata – Lepnums un aizspriedumi (“Pride & Prejudice”). Galvenajās lomās: Kolins Fērts, Dženifera Ēle, Deivids Bāmbers, Krispins Bonems-Kārters, Barbara Lī-Hanta. Šajās sērijās, manuprāt, ir lieliski attēloti visi grāmatas notikumi un aktieri ir precīzi un izjusti iejutušies savās lomās, spējot izteikti parādīt dažādu emociju buķeti.
Bet tie, kam laika ir maz un gribās vismaz ātri “izauļot” cauri galvenajiem notikumiem un zināt par ko iet runa, var noskatīties 2005. gada amerikāņu ražojumu. Pēc televīzijas sēriju noskatīšanās man šī filma likās nebaudāma, jo visi notikumi bija sasteigti un arī gribējās izteiktākas emocijas no aktieriem un labāku aktierspēli, bet tas ir tikai mans personīgais viedoklis.

1 thought on “Lepnums un aizspriedumi”

  1. Izsmeļoši, piekrītu katram vārdam!Neesmu sieviešu literatūras piekritēja, taču šeit ir izņemums.

Comments are closed.