asasasas

Ar sāli uz mēles esot Polijā

Siena, grīda, griesti, statujas, kāpnes, lustras u.c. – viens vienīgs sāls. Droši vien daudzi, kas lasīs šo rakstu, jau būs uzminējuši par ko es runāju, bet ja nu nē un ja esat ieplānojis ceļojumu uz Poliju vai tai cauri, noteikti ieteiktu iekļaut savos ceļojuma plānos arī Veļičkas sāls raktuvju (www.kopalnia.pl) apskati. Mēs sāls raktuvēs iegriezāmies sava ceļojuma laikā uz Slovākiju.
Sāli no Veļičkas sāls raktuvēm sāka iegūt jau viduslaikos (iespējams, ka vēl agrāk) un tagad sāls raktuvēs izbūvēto kambaru skaits ir ap 3000, bet kopējais gaiteņu garums sasniedz aptuveni 300 km, kā arī sāls raktuves sastāv no 9 līmeņiem, kas zem Veļičkas pilsētas ir izbūvēti 327 m dziļumā – iespaidīgi vai ne?!! Apmeklētājiem ir atvērts ap 3.5 km garš maršruts 64-135 m dziļumā. Apskatīt gribētāju tur netrūkst, jo ik gadu sāls raktuves apmeklē ap 1 milj. tūristu, un lai tiktu pie biļetēm daudziem ir jāstāv garā rindā, kas vijās kā čūska. Mums gan šis atkrita, jo mūsu jaukā gide mūsu grupu bija pieteikusi jau laikus un līdz ar to mēs varējām, rindā stāvošiem, rādīt garus degunus un tikt iekšā bez rindas. Ekskursija sāls raktuvēs notika pieredzējuša gida pavadībā, kurš ļoti izsmeļoši izstāstīja par sāls raktuvju darbinieku ikdienu un par sāls iegūšanu vispār un viss stāstītais tika paspilgtināts ar izveidotām ekspozīcijām kambaros. Kā jautra un vēderu kņudinoša atrakcija beigās ir tikšana virszemē ar divstāvīgu liftu. Daži no mūsu grupas veica arī sienu pārbaudi, nolaizot tās ar mēli, es gan, izvēlējos nogaršot pazemē esošo ūdeni.
Ko tur daudz stāstīt, labāk ir redzēt, tāpēc ielieku arī dažas bildes no mūsu ekskursijas (vairāk bildes var apskatīties arī sāls raktuvju mājas lapā, kas minēta raksta sākumā).
Suvenīrus iegādāties iesaku ārpus Veļičkas sāls raktuves teritorijas, jo tie tur ir lētāki.  :)

1.
ar-sali-uz-meles-esot-polija
2.
ar-sali-uz-meles-esot-polija
3.
ar-sali-uz-meles-esot-polija
4.
ar-sali-uz-meles-esot-polija
5.
ar-sali-uz-meles-esot-polija
6.
ar-sali-uz-meles-esot-polija