asasasas

Kukurūzas – īrisa konfekšu saldā desa

Kukuruzas_irisa_desa

Kukurūzas – īrisa konfekšu saldā desa ir vienkārši pagatavojama un iespējams daudziem tā saistās ar saldām bērnības atmiņām, kur virtuve smaržoja pēc īrisa konfektēm un kur laiks vilkās tik ilgi līdz saldā desa sastingst un to bija iespējams baudīt.

Ja vēlies arī tādu pagatavot, tad tev būs nepieciešamas sekojošas sastāvdaļas:

  • 110 g saldās kukurūzas nūjiņas;
  • 300 g īrisa konfekšu.

Vispirms ūdens peldē izkausējam īrisa konfektes un tad traukā sajaucam ar kukurūzu tā, lai katra kukurūzas nūjiņa būtu ar izkausētajām īrisa konfektēm. Iegūto masu izliekam uz pārtikas plēves, polietilēna maisiņa vai cepamā papīra, kas nu kuram mājās atrodas. Ietinam, izveidojot „desas” formu. Kad tas ir izdarīt, ieliekam uz kādu pusstundu vai stundu ledusskapī, lai sastingst.

Citās receptēs, ko esmu skatījusies, liek klāt arī sviestu, bet tā ir katra gaumes lieta, es sviestu nelieku.

Šis saldais ir lielisks papildinājums, piemēram, mājas viesību uzkodu galdam, pie tases tējas vai kafijas.

Labu apetīti!

4 thoughts on “Kukurūzas – īrisa konfekšu saldā desa”

  1. karstu jau ledusskapī gan nelieciet!
    bet baigi forša ideja to darīt mājās, jo pat Super Neto šitās saldās desas cepumi maksā kādi 90 saņi par 100 grammiem.. baigi neizdevīgi.. uz viena zoba uzkod un vairs nav ne naudas, ne cepuma.. :(

  2. Es taisu mazliet citā variantā, lai nav jāķēpājas ar ūdens peldi un vieglāk apstrādāt:

    200 g kukurūzas nūjiņu bez piedevām, 1 kg īrisu, 250 g sviesta, 2 tējk. ar mazu kaudzīti citronskābes

    Sviestu palielā katlā uz uguns maisot gandrīz izkausē, tad pielej 1 tējkarotē vārīta ūdens izšķīdinātu citronskābi, labi izmaisa. Pieber īrisus un visu MAISOT (ar koka karoti) karsē, līdz īrisi izkusuši (nepārkarsēt! jo tad īrisu masa iegūs citu konsistenci un gatavā desa būs ļoti cieta un grūti sagriežama). Tad pakāpeniski iemaisa kukurūzu. Noņem no plīts un pa porcijai tūlīt liek uz cepamā papīra gabala (tikai ne uz folijas! – raudādami vēlāk mizosiet), veidojot desas formu un ar karoti dauzot (masa ātri sacietē), rūpīgi ietin, izveido pēc iespējas apaļu formu, un ledusskapī iekšā. Pirms pasniegšanas sagriež šķēlēs.
    No dotā daudzuma iznāks 2 pamatīgas (kārtīga mājas viltotā zaķa izmēros) vai 4 tievas saldās desas.
    Piezīmes. Citronskābe piedod desai ļoti patīkamu vieglu skābumiņu, tā nav vienkārši “pliki” salda. Tiesa gan – traki ātri apēdas… :) Ja īrisus pieliek mazāk par 1 kg, tad desa negrib turēties kopā un vēlāk, griežot šķēlēs, jūk laukā.

  3. Paldies Inguna, ka padalījies ar savu saldās desas variantu, noteikti izmēģināsim. :)

Comments are closed.