asasasas

Ko nozīmē sulfīti vīnā

Reizēm, tuvāk papētot vīna etiķeti, noteikti esat pamanījuši uzrakstu, ka vīns satur sulfītus. Ko tad īsti nozīmē šie sulfīti un vai tie ietekmē vīna kvalitāti un garšu?

Vīna ražošanā sērs ir neatņemama sastāvdaļa. Kopš antīkās pasaules sēra dioksīds (SO2) tiek izmantots, lai dezinficētu vīna traukus, kā arī lai kavētu oksidāciju. Pie tam vīna gatavošanas procesā raugs pats dabīgā veidā spēj radīt 20 mg/l sēra. Tātad sērs ir kā dabīgs konservants, kas palīdz vīnu ilgāk saglabāt baudāmu.

Pastāv mīts, ka pastiprināts sēra daudzums vīnā izraisa galvassāpes, kā arī liecina par nekvalitatīvu vīnu. Tomēr zinoši vīndari, kas ir ilgstoši eksperimentējuši ar savu produktu, tomēr, sliecas apgalvot, ka ne jau sēra klātbūtne vīnā izraisa galvassāpes, bet gan alkohols. Drīzāk vīns ar zemu sēra saturu izraisīs galvassāpes, jo sērs neļauj veidoties rūgšanas blakusproduktiem, kā etiķskābe. Kā jau ierasts, arī sēra koncentrācijas izvēlē jāņem vērā samērīguma princips. Pievienojot vīnam par daudz sēra iespējams pazaudēt vai nomākt vīna garšas nianses, kas protams nenāktu par labu vīna kvalitātei.

Eiropas Savienībā sausiem sarkanvīniem sēra saturs vīnā nedrīkst pārsniegt 160 mg/l, bet vairums sarkanvīnu satur aptuveni pusi no atļautā daudzuma.

Sulfīti ir tikpat kā visos veikalā pieejamajos vīnos, tad kāpēc tas jānorāda atsevišķi uz etiķetes? Tāpēc, ka sākot ar 2005.gadu ES likumdošanā ir noteikts, ka uz vīna etiķetes ir jānorāda informācija par sulfītu klātbūtni. Tas nepieciešams, lai brīdinātu cilvēkus, kam ir alerģija pret sulfītiem.

6 thoughts on “Ko nozīmē sulfīti vīnā”

  1. Tie ir konservanti (E 220 – 224, E 226 – 228)
    Astmātiķiem var izraisīt alerģiskas reakcijas. Cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar aknu vai nieru darbību, vajadzētu izvairīties no šīs vielas lietošanas.

    Sēra dioksīds un sulfīti ir plaši izmantoti konservanti, kurus pārtikas produktu ražošanā lieto jau gadsimtiem ilgi.

    Lai arī daudzi pētījumi sulfītus atzinuši par nekaitīgiem, tiem piemīt arī negatīva ietekme, kas izpaužas kā B1 vitamīna daudzuma samazināšanās.

    Sulfīti atzīti par drošiem, tomēr nelielai daļai cilvēku ir pastiprināts jutīgums pret tiem, kas var izpausties kā galvas sāpes, reiboņi, elpas trūkums, nātrene u.c.

    /www.evielas.lv/

  2. salīdzināšanai iegādājos vīnu kuru tirgoja kāda ļoti runātīga dāma kurai uz pudeles bija uzraksts ka satur sulfītus.Piedodiet, tas nav vīns kādu gatavo raudzējot no dabīgiem augļiem un ogām. pirmkārt bez garšas,smaržas un iedzerot pat 20-30 gramus liekas ka esi saapīpējies kādu zālīti. Sulfitus pievieno tie, kuriem vīns gatavs tirgošanai pāris mēnešu laikā. Īstam vīnam jārūgst bez rauga piedevām, 12-18 mēn.ilgi.

  3. Liels paldies par šo rakstu.
    Vienmēr patīkami uzzināt kaut ko jaunu un noderīgu par vīna pasauli. Kopš sāku iepazīties ar šo visu, proti dažādiem vīniem, tieši šādi raksti man ir ļoti noderīgi.
    Noteikti ieteikšu draugiem.

Comments are closed.